10-09-2018 14:01 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Amsterdamse Photanol bouwt samen met AkzoNobel een demonstratiefabriek in Delfzijl. In de fabriek worden gemodificeerde blauwalgen ingezet om chemische bouwstenen uit CO2 en zonlicht te produceren.

De demonstratiefabriek is een volgende stap om de productie van organische zuren op te schalen. Deze grondstoffen worden gebruikt in de productie van biologisch-afbreekbare plastics maar ook in verzorgingsproducten. In 2020 moet de fabriek draaien.

Productie schone chemicaliën

‘We willen erg graag bewijzen dat we een groot verschil kunnen maken met de productie van schone chemicaliën terwijl we de impact van CO2 op het milieu verminderen’, zegt Véronique de Bruijn, CEO van Photanol.

AkzoNobel werkt samen met Photanol aan de ontwikkeling van de productiefaciliteit. Volgens Marco Waas, director RD&I and Technology bij AkzoNobel is de samenwerking een strategische keuze. Door meer duurzame chemische platformen voor klanten te ontwikkelen wil AkzoNobel meer groei realiseren. 

Investering in bouw proeffabriek

De kosten van de chemische bouwstenen van Photanol zijn ook lager. ‘Daardoor kunnen we een grote stap nemen wat winstgevendheid en productkwaliteit betreft’, zegt Peter Nieuwenhuizen, chief technology officer bij AkzoNobel Specialty Chemicals.

Met de bouw van de demonstratiefabriek is een investering van € 8 mln gemoeid. Onder de nieuwe investeerders zijn het Groeifonds, Innovatiefonds Noord-Nederland en Investeringsfonds Groningen. UvA Ventures Holding, Icos Capital en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland zijn al langer bij het project betrokken.

Benieuwd hoe Photanol chemische bouwstenen uit CO2 en zonlicht maakt? Bekijk deze video:

 

Foto: AkzoNobel