08-09-2014 08:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Lelystad heeft de primeur van de eerste mobiele algenraffinaderij ter wereld. De proeffabriek moet uitwijzen of grootschalige winning van de verschillende componenten van algen mogelijk is.

Micro-algen hebben al een veelheid aan toepassingen. De planten dienen als grondstof voor veevoer en biobrandstof. Unilever gebruikt algenolie voor verzorgingsproducten, AkzoNobel wil hiermee zijn verf verduurzamen.

Zuivering verhoogt de waardeketen van de biomassa van micro-algen en levert hele nieuwe markten op. Zoals olie voor voedingssupplementen en pigmenten voor de verfindustrie. De winning van eiwitten, suikers en oliën is echter een lastig proces. Ze moeten hun bijzondere eigenschappen behouden. Tegelijkertijd is snelheid en continuïteit geboden om de behandeling economisch rendabel te maken. Het gebeurt op kleine schaal in laboratoria.

 

Waarde

 

De mobiele proeffabriek VALORIE bij Lelystad is een eerste stap naar die opschaling voor industriële productie. Uit eerder onderzoek van de Wageningen Universiteit bleek dat algenteelt voor de tuinbouwsector op termijn potentieel rendabel is. Als algenraffinage economisch haalbaar blijkt, zijn algenkassen in het Westland zo'n gek idee nog niet. De fabriek is in een mobiele uitvoering ontwikkeld, zodat ook algenkwekers elders in Nederland de techniek kunnen gebruiken.

Het project van TNO in samenwerking met enkele bedrijven staat op het terrein van ACCRES in Lelystad. Dat is een vierjarig project onder leiding van de Wageningen Universiteit. Hier staan al bioreactoren en  twee algenvijvers voor onderzoek naar de algenindustrie.

Bron: TNO, Accres, ANP, Kennislink | Foto: TNO