15-09-2014 12:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Chemieconcern BASF evalueert de 50.000 belangrijkste producten op duurzaamheidsaspecten. Dat geeft de klant niet alleen duidelijkheid over de prijs, maar ook over de milieu-impact.

De Sustainable Solution Steering Method is een tool voor de systematische evaluatie en beoordeling van de belangrijkste producten uit het portfolio op basis van duurzame criteria. Bijvoorbeeld de bijdrage die een product levert aan kosteneffectiviteit, grondstoffenbesparing, veiligheid en gezondheid. Regionale verschillen in duurzaamheidseisen zijn daarin meegenomen.

De afgelopen drie jaar lichtte het concern al 80 procent van zijn portfolio door. Dat leidde tot een  lijst van vier categorieën. De Performers, 75 procent van het beoordeelde assortiment, voldoen aan de standaardeisen op het gebied van duurzaamheid. Bijna een kwart, de zogeheten Accelerators, presteert bovengemiddeld. Volgens BASF is de overige 5 procent nog voor verbetering vatbaar. Eind 2014 moeten alle producten zijn geanalyseerd.

Volgens het chemieconcern kijkt de klanten steeds vaker naar een combinatie van economisch succes en de sociale en milieu-impact. BASF is met onder meer Ahold, DSM en Philips een van de initiatiefnemers van het Handbook for Product Social Impact Assessment, die de impact meet van een product tijdens de hele levenscyclus.

Bron: BASF, Sustainable Brands | Foto: Joe Dyer, via Flickr