18-09-2014 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

AkzoNobel en cleantechbedrijf Photanol onderzoeken de mogelijkheden van CO2 als grondstof voor chemicaliën. Die chemische bouwstenen moeten fossiele grondstoffen vervangen.

AkzoNobel maakt gebruik van de door Photanol ontwikkelde technologie op basis van klassieke fotosynthese bij planten. In dit proces zetten blauwalgen met behulp van zonlicht CO2 om in vooraf bepaalde grondstoffen als bioplastic of biobrandstof. Het enige bijproduct is zuurstof. "Het is plug-and-play: als we een ander gen in de bacterie stoppen, komt er een ander product uit", legde hoogleraar microbiologie Klaas Hellingwerf en grondlegger van het Amsterdamse bedrijf eerder uit.

De samenwerking moet een opstap vormen voor de commerciële productie van organische chemicaliën van de vierde generatie. AkzoNobel en Photanol beginnen met de ontwikkeling van een aantal specifieke chemicaliën die Specialty Chemicals, een van de bedrijfsonderdelen van het concern, veel gebruikt.

Steeds meer bedrijven zien CO2 als bruikbare grondstof voor een veelheid aan producten. Bayer werkt aan een productiefaciliteit in het Duitse Dormagen voor de omzetting van het broeikasgas. Het concern denkt een manier gevonden te hebben om CO2 te verwerken tot grondstof voor verschillende kunststoffen, zoals polyurethaan.

Bron: AkzoNobel | Foto: Erik de Haan, via Flickr