25-09-2014 10:14 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Unilever is door Tomorrow's Value Rating 2014 opnieuw uitgeroepen tot leider in duurzaamheid. De lijst is een initiatief van DNV GL.

Het is het tweede achtereenvolgende jaar dat het voedingsmiddelenconcern de ranking aanvoert. Unilever beschikt over de meest volledige en ambitieuze toekomstvisie voor het bedrijf zelf, de sector en de economie als geheel, blijkt uit het rapport. Drie concerns delen de tweede plaats: bouwbedrijf Holcim, IT-gigant Intel en het voedingsmiddelenconcern Nestlé.

De Tomorrow's Value Rating 2014 van certificeringsbureau DNV GL beoordeelt de duurzaamheidsprestaties van de grootste concerns ter wereld. De lijst heeft tot doel te laten zien wie de echte koplopers zijn op het gebied van duurzaamheid. Bij de samenstelling kijken de onderzoekers naar concrete prestaties, maar analyseren ook de strategie. Bedrijven moeten laten zien dat zij de risico's en kansen kennen, en hoe zij zich voorbereiden op toekomstige ontwikkelingen.

 

Grenzen

 

De samenstellers schrijven dat het mondiale bedrijfsleven moet werken aan een volledig andere manier van zakendoen. "De grondstoffen raken in hoog tempo uitgeput. We bereiken de grenzen aan de traditionele groei", zegt directeur Dave Knight van de divisie Duurzaamheid binnen DNV GL. "De ontkoppeling van economische groei van CO2-uitstoot, grondstoffenverbruik en verlies van biodiversiteit is de enige duurzame weg."

Het rapport oordeelt dat bij de meerderheid van de 45 onderzochte bedrijven de duurzaamheidsstrategie is ingebed in de bedrijfsvoering. Slechts enkele multinationals gebruiken die actief om hun bedrijf te laten groeien.

Begin deze maand stond Unilever in zijn branche ook al op de eerste plaats in de Dow Jones Sustainability Index 2014.

Bron: DNV GL, Environmental Leader, JustMeans | Foto: lrargerich, via Flickr