24-01-2019 09:58 | Door: Bas Joosse

Bij de productie van staal komen koolstofmonoxide en koolstofdioxide vrij. Deze gassen zijn voor polyurethaan coatings- en isolatiematerialen van groot belang. In Frankrijk wordt onderzocht hoe de afvalgassen gebruikt kunnen worden als grondstof. Het project kan de uitstoot van emissies beperken en aardolie besparen.

Tijdens het vervaardigen van staal komt een mengsel van koolstofdioxide en koolstofmonoxide vrij als afvalgas. Die twee stoffen zijn essentiële bestanddelen voor polyurethaan-isolatiematerialen en -coatings, die anders geproduceerd worden met ruwe olie. De coatings en isolatiematerialen worden onder andere in de bouw en de auto-industrie gebruikt.

Lees ook: Covestro komt met CO2-reductietechniek voor polymeren

Afvalgassen

Het proces dat wordt ontwikkeld, elimineert de stap waarbij afvalgas eerst moet worden gescheiden in verschillende afzonderlijke componenten. Door het afvalgas rechtstreeks om te zetten in bouwstenen voor polyurethanen, wordt de ecologische voetafdruk van deze laatste producten met 20 tot 60 procent verminderd.

Test

In een laboratoriumsetting heeft het project volgens polymeerproducent Covestro al ‘veelbelovende resultaten’ laten zien. Als proef op de som wordt er nu een test uitgevoerd op industriële schaal. De test vindt plaats in een staalfabriek van ArcelorMittal en Covestro in Zuid-Frankrijk. Het doel is om erachter te komen wat de ideale omstandigheden zijn om de afvalgassen om te zetten in bouwstenen en halffabricaten voor polyurethaan.

"We moeten afval beschouwen als een grondstof. De sector-overschrijdende aanpak die door het Carbon4PUR-consortium wordt nagestreefd, is de juiste manier om dit doel te bereiken," zegt Markus Steilemann, CEO van Covestro. 

Lees ook: Vattenfall bouwt proeffabriek voor staal op basis van waterstof

Toekomstige toepassingen

Als het project slaagt, ziet Covestro al mogelijkheden om de techniek in te zetten. Afvalgassen vanuit de fabriek van ArcelorMittal worden dan door Covestro omgezet in een chemisch tussenproduct. Hier zouden andere bedrijven weer eindproducten van kunnen maken.

 

Bron: Carbon4Pur | Afbeelding: Adobe Stock