29-01-2019 11:08 | Door: Bas Joosse

Het Nederlandse chemiebedrijf Avantium zoekt naar nieuwe routes om zijn bioplastic-technologie YXY te commercialiseren. De samenwerking met het Duitse chemieconcern BASF is voorbij en de scale-up Synvina is nu weer volledig eigendom van Avantium. 

Synvina ontwikkelt een technologie waarmee PEF-plastic gemaakt wordt, een hernieuwbaar alternatief voor PET-plastic uit aardolie. De grondstof hiervoor zijn plantaardige suikers.

Avantium en BASF waren van plan om in Antwerpen een fabriek te bouwen voor de productie van  50.000 ton FDCA. FDCA is een grondstof voor PEF. Met het uitkopen van BASF zijn ook de plannen voor de fabriek van de baan.

Tom van Aken, CEO van Avantium blijft echter in de technologie geloven. 'Ons geloof in de technologie en zijn marktpotentieel is rotsvast. Het produceren van FDCA en PEF is een complex innovatief proces dat een heel nieuwe waardeketen vereist. Ik ben ervan overtuigd dat het werk wat we tot nu toe gedaan hebben en de keten die we hebben gebouwd, de commercialisering van PEF een boost zal geven', zegt Van Aken.

Commercialisering technologie

Avantium verwacht in de eerste helft van het jaar aan te kondigen wat de nieuwe strategie is om de bioplastic-technologie te commercialiseren. Het bedrijf is ervan overtuigd dat de technologie een ‘game changer’ in de circulaire economie kan zijn. In 2015 sloot Avantium al een overeenkomst met de Japanse bedrijven Mitsui en en Toyobo om PEF daar op de markt te brengen.

PEF kan gebruikt worden om PET-plastic in verpakkingen te vervangen. Met PEF kan de houdbaarheid van bederfelijke producten, zoals vlees, vis, zuivelproducten en pizza’s, worden verlengd. Ook koekjes, chips en andere etenswaren die gevoelig zijn voor vocht, doen het volgens Avantium beter in een verpakking die gemaakt is van het bioplastic. Het materiaal kan echter ook gebruikt worden voor filmlagen voor elektronische en medische toepassingen. 

Lees ook: Avantium: “We concurreren niet alleen met PET, maar ook met glas en blik”

Bron en afbeelding: Avantium