04-02-2019 16:37 | Door: Bas Joosse

De provincie Noord-Brabant investeert een miljoen euro in een techniek waarbij ijzerpoeder als energiedrager gebruikt kan worden. Het poeder kan onder andere kolen in kolencentrales vervangen. De techniek is ontwikkeld door studenten van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).

In het proces wordt gebruikgemaakt van ijzerpoeder. Dat wordt gemengd met lucht en aangestoken in een verbrandingskamer. De hitte van de ijzervlam die ontstaat, kan elektriciteit genereren. Na het verbranden blijft roestpoeder over. Met duurzame energie is dit roestpoeder weer om te zetten in ijzerpoeder, wat weer gebruikt kan worden. Met deze stappen ontstaat een circulaire kringloop.

Opschalen

De techniek is volgens de provincie inmiddels ‘het lab ontstegen.’ Nu moet op grotere schaal worden aangetoond wat de potentie ervan is.  Dat gaat na de zomer gebeuren op een een campus vlakbij Eindhoven. Op de Metalot Campus worden innovatie, onderzoek, onderwijs en ondernemersschap op het gebied van energie en metalen gebundeld.

IJzerpoeder als brandstof

"Met dit demonstratiesysteem willen we aantonen dat op grote schaal verbranding van metaalpoeder, ijzerpoeder in dit geval, mogelijk is”, zegt Philip de Goey, decaan Werktuigbouwkunde aan de TU/e. IJzerpoeder zou volgens de studenten die zichzelf Team Solid noemen, ook kunnen dienen als brandstof voor vrachtauto’s en schepen.

Lees ook: De zonnepanelen en windmolens voorbij: 7x creatief duurzame energie opwekken

Investering

De provincie Brabant investeert een miljoen euro in het project. ”De energietransitie vraagt om opslag van energie,” stelt gedeputeerde Anne-Marie Spierings, verantwoordelijk voor energie. “Liefst in CO2-vrije brandstoffen. Metaalpoeder lijkt zeer kansrijk, omdat het makkelijk en veilig op te slaan en te vervoeren is. Daarom investeert de provincie in onderzoek en innovaties in samenwerking met onze universiteiten en bedrijven.”

Bron: Provincie Noord-Brabant, Team Solid | Afbeelding: Adobe Stock