26-02-2019 15:09 | Door: Bas Joosse

Gasunie en Nouryon onderzoeken of het mogelijk is om in Delfzijl een grote elektrolysefabriek te bouwen. In de fabriek moet groene waterstof worden opgewekt voor methanolproducent BioMCN. Bij de productie van methanol worden nu nog fossiele brandstoffen gebruikt.

De fabriek in Delfzijl moet een elektrolyser met een capaciteit van 20 megawatt krijgen. Nouryon en Gasunie verwachten nog dit jaar de definitieve investeringsbeslissing te kunnen nemen.

De groene waterstof moet door methanolproducent BioMCN gecombineerd worden met CO2, dat afkomstig is uit andere processen voor de productie van hernieuwbare methanol. De combinatie van groene waterstof en CO2 levert volgens de bedrijven jaarlijks een CO2-besparing van 27.000 ton op.

Voor de methanolproducent is de samenwerking een belangrijke stap naar een circulaire economie. “Dankzij de levering van groene waterstof kunnen we aardgas als grondstof vervangen en CO2-emissies recyclen om nieuwe grondstoffen en brandstoffen te produceren”, stelt algemeen directeur Søren Jacobsen van BioMCN.

Biomethanol

BioMCN produceert biomethanol, een biobrandstof die chemisch gezien gelijk is aan methanol. Bij de productie van biomethanol wordt geen gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen, wat bij methanol wel het geval is. Het bedrijf investeerde in 2017 nog ruim een miljoen euro in een nieuwe technologie om minder CO2 te gebruiken. Hierbij wordt CO2 die vrijkomt bij biogasproductie geïnjecteerd in de reactor bij BioMCN.

Waterstof

Gasunie en Nouryon zetten met het onderzoek naar de fabriek een nieuwe stap qua waterstof in de regio Noord-Nederland. Afzonderlijk van elkaar onderzoeken beide partijen ook al met andere partners kansen voor de energiedrager. Gasunie werkt met Engie aan een fabriek met een elektrolyser van 100 megawatt. Die fabriek moet volgend jaar klaar zijn. Nouryon onderzoekt samen met Tata Steel kansen voor een waterstofcluster in Amsterdam. In 2030 willen 27 partijen uit heel Nederland dat er landelijk minimaal drie gigawatt aan groene waterstof opgewekt wordt.

Lees ook: CEO Gasunie: ‘Nederland kan toonaangevend waterstofland zijn’

 

Bron: Gasunie | Afbeelding: Adobe Stock