26-03-2019 11:17 | Door: Bas Joosse

Het Russische ministerie van economische ontwikkeling werkt aan een  voorstel voor een klimaatwet, waarmee onder andere emissieheffingen opgelegd kunnen worden aan bedrijven. Volgens Russische en Britse media moet het wetsvoorstel in juni klaar zijn.

In de klimaatwet worden volgens de Britse website BusinessGreen.com diverse maatregelen genoemd, zoals een beperking op de toegestane CO2-uitstoot, boetes bij overschrijdingen, een emissiehandelssysteem en belastingvoordelen voor bedrijven die hun CO2-uitstoot beperken. Specifieke doelen per sector worden niet gesteld. Een woordvoerder van het Russische Wereld Natuurfonds stelt tegenover de Britse site dat toekomstige regeringen met de wet de mogelijkheid hebben om maatregelen te selecteren en toe te passen als dat nodig is.

Eerste stap naar ‘Parijs’

Rusland is wereldwijd één van de grootste uitstoters van CO2. Uit een rapport van het Nederlandse Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) blijkt dat Rusland in 2017 verantwoordelijk was voor vijf procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Cijfers over 2018 zijn nog niet bekend.

De klimaatafspraken van Parijs zijn nog niet aangenomen door Rusland, hoewel er wel een Russische handtekening onder de afspraken staat. Dit blijkt uit data van de Verenigde Naties. Rusland hoeft zich hierdoor formeel nog niet aan de klimaatafspraken te houden. Volgens de Russische krant Kommersant kan een klimaatwet een eerste stap zijn naar de ratificatie van het verdrag.

Lees ook: Juridisch bindend klimaatakkoord bereikt

De Russische industrie staat volgens Kommersant niet te springen om de nieuwe klimaatwet. Eind 2018 stelde de Russische vereniging van industrieën en ondernemers (RSPP) een alternatieve wet voor. Deze wet gaat minder ver  dan de wet waar het ministerie nu aan werkt. Een woordvoerder van de ondernemersorganisatie stelt tegenover de krant dat de voorgestelde wet niet gesteund wordt. Ook de Russische minister van energie is volgens de krant niet blij met de voorgenomen wet; of het voorstel het daadwerkelijk haalt, is daarom onzeker.

Lees ook: groen licht voor 600 megawatt aan Russische windparken van Nederlandse makelij

Bronnen: Business Green, Kommersant.ru, Planbureau voor de Leefomgeving, Verenigde Naties