27-03-2019 10:12 | Door: Bas Joosse

Technologiebedrijf Avantium bouwt een proeffabriek om grondstoffen voor bioplastic te maken in Delfzijl. De fabriek, waar biologische mono-ethyleenglycol (MEG) gemaakt wordt, moet nog dit jaar open gaan.

MEG is een belangrijke grondstof voor PET-plastic. Op dit moment wordt ongeveer 99 procent van de MEG geproduceerd door fossiele grondstoffen te gebruiken. Avantium vervangt de fossiele grondstoffen door biologische alternatieven. De markt voor bio-MEG neemt volgens Avantium in 2020 toe tot 3 miljoen ton per jaar; de fossiele markt ligt op 30 miljoen ton.

Grondstof voor bioplastic

Het bedrijf maakte vorig jaar al bekend een proeffabriek te zullen bouwen met een capaciteit van 10 ton bio-MEG per jaar. Een locatie werd toen nog niet bekendgemaakt; bij de presentatie van de jaarcijfers dinsdag liet het chemische technologiebedrijf weten dat de nieuwe fabriek in Delfzijl komt. Daar heeft Avantium ook al een bioraffinaderij, waar houtsnippers en delen van planten, die niet voor de voedselproductie worden gebruikt, met behulp van zoutzuur worden omgezet in glucose en lignine.

Lees ook: Welke rol spelen biobased chemicaliën in een circulaire economie?

Hernieuwbare suikers

In de nog te bouwen fabriek zet Avantium door middel van de zelfontwikkelde Mekong-technologie hernieuwbare suikers om in biologische MEG. De techniek moet een plantaardige vorm van MEG opleveren die chemisch gelijk is aan de variant op aardolie en in prijs en kwaliteit competitief is. 

“Ik ben verheugd over de technologische voortuigang van onze Mekong-technologie. Onze bio-MEG heeft de potentie om dagelijkse verpakkingen en veelgebruikt textiel van fossiele grondstoffen te vervangen door plantaardige grondstoffen”, stelt CEO Tom van Aken van Avantium.

Chemiepark Delfzijl

De fabriek wordt gebouwd met subsidie van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland.  Gedeputeerde Patrick Brouns van de provincie Groningen is verheugd over de keuze van Avantium. “Avantium brengt innovatie en hernieuwbare chemie naar de regio. We willen van Chemiepark Delfzijl één van de meest duurzame chemieclusters in Europa maken in 2030”, stelt Brouns.

 

Bron: Avantium | Afbeelding: Adobe Stock