23-04-2019 13:44 | Door: Bas Joosse

Grootschalige geplande investeringen in nieuwe olie- en gasvelden kunnen een bedreiging vormen voor de opwarming van de aarde. Om de opwarming te beperken, moet de productie uit de olie- en gasvelden ook nu al worden teruggeschroefd.

Daarvoor waarschuwt de Britse NGO Global Witness in het rapport Overexposed. In het rapport legt de NGO voorspellingen van analistenfirma Rystad Energy naast de klimaatmodellen van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC).

De verwachting is dat bedrijven in de de olie- en gasindustrie in de komende tien jaar in totaal $ 4,9 biljoen investeren om productie uit nieuwe olie- en gasvelden mogelijk te maken. Het grootste deel van dit bedrag komt voor rekening van de olie-industrie: $ 3,3 biljoen. De gasindustrie draagt $ 1,6 biljoen bij. De multinationals ExxonMobil, Shell, BP, Total en Chevron investeren gezamenlijk  $ 562 miljard in nieuwe velden. ExxonMobil en Shell zijn de grootste investeerders, met respectievelijk $ 167 miljard en $ 149 miljard.

Lees ook: Shell ‘Fossiel nog steeds onderdeel energiemix in 2070’

Investeringen ‘niet verenigbaar’ met IPCC

Deze investeringen zijn volgens de organisatie niet verenigbaar met het doel van het IPCC om de opwarming van de aarde op 1,5 graden Celcius te houden. Iedere investering in nieuwe olie- en gasvelden zorgt er volgens Global Witness al voor dat het IPCC-doel niet gehaald wordt.

Om het doel te halen, moet zelfs de productie van bestaande gas- en olievelden al omlaag; volgens Global Witness wordt er 9 procent teveel olie en 6 procent teveel gas gewonnen op bestaande velden.  

CO2 afvangen

In het rapport heeft Global Witness de scenario’s van het IPCC die gebruikmaken van technieken om CO2 af te vangen, links laten liggen. Dat is gebeurd omdat de technieken zich nog niet bewezen hebben en volgens de NGO ‘significante risico’s met zich meebrengen'.

Investeringen in lijn met Parijs

De organisatie roept olie- en gasbedrijven op om hun capital expenditures (investeringen in ontwikkelingen, red) in lijn te brengen met de afspraken uit het klimaatakkoord van Parijs. Dat zou betekenen dat alle geplande investeringen dus niet doorgaan. De NGO wil ook dat het internationaal energieagentschap IEA een scenario presenteert wat voldoet aan de maximale opwarming van 1,5 graden Celcius.

 

Bron: Global Witness | Afbeelding: Adobe Stock