26-07-2012 08:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Vier op de vijf grote multinationals is voornemens om dit jaar meer informatie over duurzaamheid te vergaren bij hun leveranciers.

Dat blijkt uit een onderzoek dat vandaag werd gepresenteerd door Green Research, een onderzoeksbureau op het gebied van duurzaamheid. Er werden dertig senior executives van grote bedrijven wereldwijd ondervraagd op het gebied van duurzaamheid en inkoop.

Gebrek aan eenduidige standaard

81 procent van de ondervraagden bleek meer informatie te willen over de duurzaamheidsprestaties van hun leveranciers, maar 62 procent hiervan liep tegen de barrière aan dat er geen eenduidige, internationale standaard is om af te meten wat 'duurzaam' is. Daarnaast bleek ook dat slechte kwaliteit van data de verbetering van duurzaamheid in bedrijfsketens ook verhindert.

Toch bleken de ondervraagden optimistisch over het verbeteren van de duurzaamheid in hun productieketen. 64 procent van de ondervraagden zegt dat hun bedrijf een grote invloed heeft op de duurzaamheidsprestaties van hun leveranciers. Ook denkt 84procent dat ze een betere milieuprestatie van hun leveranciers kunnen verkrijgen zonder afbreuk te doen aan de zakelijke doelstellingen van het bedrijf.

Nieuwe technologieën

In het rapport identificeert Green Research nieuwe milieuvriendelijke technologieën die duurzame verbeteringen binnen de productieketen mogelijk kunnen maken. Ook noemt het bureau best practices voor de productieketen, waaronder het stellen van specifieke doelen en leveranciers onderwijzen en ondersteunen.

Daarnaast zegt de studie dat verschillende ICT-bedrijven inmiddels oplossingen aanbieden om data over duurzaamheid te helpen verzamelen, volgen en beheren. Ongeveer 40 procent van de executives gaf aan dat hun bedrijven waarschijnlijk binnen een jaar een nieuw IT-systeem zouden aanschaffen om de duurzaamheidsinformatie van de leveranciers beter te beheren.

Bron: Environmental leader Foto: Pratanti