16-10-2014 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Europese Unie doet te weinig om de eigen CO2-uitstoot te verminderen. Dat blijkt uit onderzoek van de Europese Rekenkamer.

De Rekenkamer onderzocht de CO2-uitstoot van vijftien instellingen van de Europese Unie, waaronder de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Rekenkamer zelf.

Veruit de grootste vervuiler is het Europees Parlement. De hoge CO2-voetafdruk wordt vooral veroorzaakt door de maandelijkse verhuizing tussen Brussel en Straatsburg. De europarlementariërs en de administratieve ondersteuning zorgden in 2012 voor bijna 92.000 ton CO2. Dat is bijna evenveel als de andere veertien Europese instellingen samen.

Volgens de Rekenkamer maakt de Europese Unie onvoldoende gebruik van de eigen instrumenten. De invoering van het Europees milieu-auditsysteem EMAS verloopt langzaam en de informatieverstrekking over de werkelijke uitstoot is onvolledig.

 

Goede voorbeeld

 

"De EU-instellingen en -organen moeten het goede voorbeeld geven ten aanzien van de aankomende EU-doelstelling voor 2030 voor het terugdringen van de uitstoot", zegt onderzoeksleider Ladislav Balko van de Europese Rekenkamer. "Dat is van belang voor hun eigen geloofwaardigheid en van die van het EU-klimaatbeleid."

De Europese Commissie streeft ernaar de CO2-uitstoot in Unie in 2020 met 20 procent te verminderen ten opzichte van 1990. In 2030 moet de uitstoot van broeikasgassen met 30 procent zijn gedaald. Het Europees Parlement wil in dat jaar een emissiereductie van 40 procent hebben bereikt.

Bron: NuZakelijk | Foto: Europees Parlement