25-07-2019 14:08 | Door: Bas Joosse

De Australische mijnbouwgigant BHP gaat de komende vijf jaar $ 400 miljoen investeren om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Het bedrijf is één van de grotere mijnbouwbedrijven ter wereld.

Het geld wordt gestoken in technieken die zorgen voor minder uitstoot. “Dit zal zorgen voor investeringen in natuurlijke oplossingen en zal verdere actie stimuleren op de scope 3 emissies”, zegt CEO Andrew Mackenzie. Dat zijn emissies die plaatsvinden in de waardeketen van een bedrijf, bijvoorbeeld tijdens het transport van een product, of wanneer ijzererts omgezet wordt in staal.

BHP is wereldwijd actief en wint mineralen, olie en gas. Het bedrijf heeft ongeveer 62.000 werknemers in dienst en had in het boekjaar 2018 een omzet van ongeveer $ 43 miljard.

Nieuwe emissiedoelen

Naast de investeringen gaat BHP ook een nieuw doel stellen voor de eigen emissies (scope 1) en de indirecte emissies (scope 2) die ontstaan bij de productie van energie. Dit nieuwe doel komt bovenop het doel om in 2022 de hoeveelheid emissies terug te brengen naar het niveau van 2017. In 2050 moet er vervolgens ‘net-zero’ gewerkt worden, waarbij per saldo geen emissies uitgestoten worden.

Om de emissies te verminderen, zoekt het bedrijf samenwerkingen met andere partijen. Zo werden met een universiteit in Peking de obstakels voor de inzet van carbon capture & storage (CCS) onderzocht. Daarnaast wordt ook gekeken naar de inzet van waterstof, het opslaan van energie en het opnieuw aanplanten van bomen.

Lees ook: Eerlijke mijnbouw met dank aan blockchain

Elektrische truck

BHP is niet het enige mijnbouwbedrijf dat gaat verduurzamen. De Zwitserse machinefabrikant Kuhn rustte vorig jaar de grootste kiepwagen ter wereld uit met een elektromotor. Hierdoor bespaart het voertuig, dat in een Zwitserse groeve rondrijdt, jaarlijks 50.000 liter diesel en wordt er 130 ton CO2 minder uitgestoten.

Bron: BHP, CarbonTrust | Afbeelding: Adobe Stock