30-07-2019 14:50 | Door: Bas Joosse

Een Amerikaanse start-up heeft vergaande plannen om afval op een nieuwe manier te verminderen. Sierra Energy wil het afval wat nu op vuilnisbelten terechtkomt laten vergassen door het te laten reageren met zuurstof bij een zeer hoge temperatuur.

Sierra Energy maakt gebruik van de zelfontwikkelde FastOx technologie. In een verwarmde hoogoven wordt zuurstof toegevoegd aan het afval, waardoor een chemische reactie plaatsvindt met de koolstoffen in het afval.

Met stoom wordt de temperatuur geregeld, tot een hoogte van 4.000 graden Fahrenheit (2.204 graden Celsius, red). Volgens de afvalverwerker breekt door de temperatuur al het afval af tot op moleculair niveau. Hierdoor kunnen reststromen gescheiden worden. Het gas dat vrijkomt, wordt afgevangen en kan gebruikt worden om nieuwe producten te maken.

Volgens Sierra Energy kan met FastOx bijna iedere vorm van afval aangepakt worden. Het bedrijf noemt naast huishoudelijk afval ook medisch afval, batterijen, banden en gevaarlijke stoffen.  

Lees ook: Hoe Renewi afval een tweede leven geeft

“De wereld verdrinkt in afval dat, als het op een vuilnisbelt ligt, veel methaan produceert”, zegt Mike Hart, CEO van Sierra Energy. Methaan is volgens Hart 86 keer schadelijker dan CO2. “Onze FastOx vergassingstechniek kan dit afval efficiënt omzetten in elektriciteit, waterstof, diesel, ammonia en kerosine”, claimt Hart.

Subsidie

Om de techniek op te schalen heeft het bedrijf een subsidie van $ 33 miljoen dollar binnengehaald, onder andere van Bill Gates, Richard Branson en Amazon-topman Jeff Bezos.  Een eerste demonstratiefabriek staat op een basis van het Amerikaanse leger in Californië. Met de subsidie moet de techniek nog verder opgeschaald worden.

Bronnen: Sierra Energy, Fast Company | Afbeelding: Adobe Stock