27-10-2014 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Autobandenfabrikant Cooper heeft een autoband ontwikkeld uit een alternatieve bron van rubber. De bouwstof is afkomstig van de Guayule plant.

De bandenfabrikant werkt in het onderzoek onder meer samen met de Universiteit van Arizona en het Amerikaanse ministerie van Landbouw. Volgens Cooper blijkt uit diverse tests met het nieuwe biomateriaal dat de prestaties minstens even goed zijn als die van gewone autobanden.

De Guayule plant groeit in het zuiden van de Verenigde Staten en Mexico en levert een hoogwaardige kwaliteit rubber. Het inheemse gewas zou op termijn synthetisch rubber en geïmporteerd, natuurlijk rubber van de Braziliaanse rubberboom moeten vervangen.

Niet alleen Cooper onderzoekt de mogelijkheden van de Amerikaanse rubberplant. Bandenfabrikant Bridgestone is samen met de Yulex Corporation bezig met soortgelijk onderzoek. Buitensport-kledingfabrikant Patagonia werkt aan de vervanging van het synthetische neopreen door natuurlijk Guayule-rubber voor de fabricage van surfpakken.

Bron: sustainablebrands.com | Foto: lincolnblues, via Flickr