28-10-2014 11:59 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De nieuwe Cero Agua (Zero Water) zuivelfabriek van Nestlé in Mexico verbruikt minder water door destillatie van koeienmelk.

De Cero Aqua-fabriek in Mexico is op weg om een watervrije fabriek te worden door onder andere minder waterverbruik en waterrecycling. Afgelopen 60 jaar is er in Mexico aanzienlijk minder water beschikbaar voor de lokale bevolking. Dankzij de nieuwe fabriek hoeft voedingsmiddelenconcern Nestlé geen extra grondwater te winnen.

In de faciliteit wordt koeienmelk gedestilleerd voor het verkrijgen van water. Verse koeienmelk bestaat 88 procent uit water. Door destillatie wordt een deel van dit water gescheiden van de vetstoffen en vervolgens gebruikt voor fabrieksprocessen. Het water wordt hierna voor een tweede keer gebruikt voor bijvoorbeeld schoonmaakwerkzaamheden.

Per dag kan 1,6 miljoen water uit koeienmelk gehaald worden. Door de water-efficiënte fabriek daalt het totale waterverbruik van het concern in heel Mexico met 15 procent.

Volgens Marcelo Melchior van Nestlé Mexico wil het bedrijf het belang benadrukken van waterefficiëntie door waterbesparing en waterrecycling. De nieuwe Zero Water-fabrieken worden wereldwijd geïnstalleerd.

Bron: environmentalleader.com | Foto: CrunchyLens, via Flickr