26-08-2019 09:04 | Door: Bas Joosse

Chemisch technologiebedrijf Avantium krijgt een subsidie van 6 miljoen euro om twee technieken op te schalen waarmee biologische mono-ethyleenglycol (bio-MEG) gemaakt wordt, een belangrijke grondstof voor plastic. Voor de productie van deze vloeistof wordt in Delfzijl een nieuwe fabriek gebouwd.

Met de subsidie moeten de Dawn en Mekong-technieken opgeschaald worden. De Dawn-techniek zet biologische grondstoffen om in industriële suikers en lignine. Met de Mekong-techniek worden deze vervolgens omgezet in bio-MEG.

Voor de productie van mono-ethyleenglycol wordt nu nog veelal gebruikgemaakt van fossiele grondstoffen. De Mekong-techniek moet een plantaardige vorm van MEG opleveren die chemisch gelijk is aan de variant op aardolie en in prijs en kwaliteit competitief is. MEG is een belangrijke grondstof voor PET-plastic.

Fabriek in Delfzijl 

In Delfzijl wordt nu een proeffabriek gebouwd waar jaarlijks tien ton aan bio-MEG geproduceerd moet worden. Avantium wil de fabriek in november openen. Het bedrijf heeft in Delfzijl ook al een bioraffinaderij. Daar worden houtsnippers en delen van planten, die niet voor de voedselproductie worden gebruikt, met behulp van zoutzuur omgezet in glucose en lignine.

De miljoenensubsidie wordt toegekend aan het project Impress, waarin naast Avantium ook bedrijven en kennisinstellingen uit Zwitserland, Duitsland, Frankrijk, Finland, Oostenrijk en Nederland vertegenwoordigd zijn. De totale subsidie bedraagt € 13 mln.

Fabriek voor bioplastic

Afgelopen week maakte het bedrijf bij de presentatie van de halfjaarcijfers bekend dat het binnen een paar maanden een locatie kiest voor een fabriek die 5.000 ton van het bioplastic PEF gaat produceren. Avantium verwacht € 150 mln nodig te hebben om de fabriek te bouwen en op te starten. Vanaf 2023 moet de fabriek operationeel zijn.

Avantium-CEO Tom van Aken was eerder te gast in onze Green Leaders podcast met presentator Paul van Liempt. Van Aken vertelt daarin onder andere dat hij de eerste wil zijn die bioplastic op de markt brengt, hoewel de concurrentie ook niet stilzit. Beluister de podcast hieronder:

Bron: Avantium | Afbeelding:Adobe Stock