10-10-2019 10:12 | Door: Emma Rotman

Het Duitse Badische Anilin- & Soda-Fabrik (BASF) steekt € 20 mln in het Noorse bedrijf Quantafuel. Quantafuel is gespecialiseerd in de recycling en zuivering van gemixt plastic afval door middel van pyrolyse. Het eindproduct, een olie, wordt door BASF ingezet voor de productie van nieuwe plastic producten, zoals voedselverpakkingen.

BASF, het grootste chemiebedrijf ter wereld, hoopt de technologie van Quantafuel in partnerschap verder te brengen. De investering van € 20 mln moet daaraan bijdragen.

Plastic recycling

Quantafuel opent in het vierde kwartaal van 2019 een nieuwe pyrolyse-fabriek in Skive, Denemarken. De fabriek kan zo’n 16.000 ton plastic afval per jaar verwerken. Pyrolyse is (in een hele kleine notendop) een proces waarbij materiaal, in dit geval gemixt plastic afval, omgezet wordt in zogeheten pyrolyse-olie. Dat gebeurt onder hoge temperaturen en zonder de aanwezigheid van zuurstof.

De olie die het bedrijf daarmee produceert, wordt in de eerste vier jaar uitsluitend door BASF afgenomen. Het Duitse bedrijf wil de secundaire grondstof inzetten voor het pilotproject ChemCycling.

Markt voor chemisch gerecycled plastic

Het doel van Chemcycling is een markt opstarten voor chemisch gerecycled plastic, samen met klanten. Het chemiebedrijf heeft, sinds de start van het project in 2018, bijvoorbeeld al verschillende prototypes ontwikkeld van producten op basis van chemisch gerecycled plastic. BASF ziet bijvoorbeeld potentie voor de productie van plastic voedselverpakkingen, die voor een bepaald percentage uit deze secundaire grondstof bestaan.

“De investering in Quantafuel onderstreept onze inspanningen op het gebied van duurzaam materiaalgebruik en de transitie richting een circulaire economie”, stelt Hartwig Michels, president van de afdeling petrochemie bij BASF.

Opschalen

Ook voor Quantafuel is de samenwerking een welkome ontwikkeling, stelt Kjetil Bøhn, CEO van het bedrijf: “We hebben hiermee de basis gelegd voor een productiecapaciteit waarmee we echte duurzame impact kunnen maken.”

Verder lezen/luisteren:

Bron: BASF | Beeld: AdobeStock