10-10-2019 11:02 | Door: Emma Rotman

DSM brengt een nieuw product naar de markt, in staat om de methaanuitstoot van koeien met 30 procent te verlagen. Het veevoeradditief, genaamd Bovaer, is het eerste wapenfeit uit de koker van DSM’s Clean Cow-project, een 10-jarig onderzoeksprogramma over het methaanprobleem in de veehouderij.

DSM, een internationaal concern in voeding, gezondheid en duurzaam leven, werkt momenteel samen met autoriteiten en wetenschappelijke en private partners om Bovaer toe te passen in diverse landbouwsystemen en de impact van het product te meten.

Het World Resources Institute benoemde de oplossing onlangs tot een van de meest baanbrekende technologieën voor het duurzamer voeden van de wereldbevolking.

Methaanuitstoot in de landbouw

Methaanuitstoot door vee is een grote uitdaging in de landbouw. Methaan is namelijk één van de broeikasgassen die bijdragen aan klimaatverandering. Het gas is een bijproduct van de spijsvertering van koeien en andere herkauwers, dat in de atmosfeer terecht komt wanneer ze boeren en scheten laten. Zo’n 20 procent van de methaanuitstoot wereldwijd wordt veroorzaakt door herkauwers.

Methaanuitstoot verlagen

Onder de vlag van het Clean Cow-project zet DSM zich in om de methaanuitstoot van vee systematisch te verlagen. Het concern voerde wereldwijd 35 onderzoeken uit bij rund- en melkvee om dat doel te bereiken. Ook in Nederland wordt Bovaer uitvoerig getest, samen met een consortium van bedrijven uit de gehele Nederlandse zuivelwaardeketen. Binnenkort wordt het veevoeradditief getest op de Dairy Campus Leeuwarden.

Uit de eerste onderzoeken blijkt dat het gebruik van Bovaer de uitstoot van enterisch methaan met 30 procent kan verlagen. In sommige gevallen werden zelfs reducties tot 80 procent bereikt. Een kwart theelepel Bovaer per koe is al genoeg om de methaanproductie in de maag van een koe te onderdrukken. De veiligheid en gezondheid van de koe komt daarbij niet in gevaar; het veevoeradditief wordt veilig afgebroken, via de normale spijsvertering van de koe. Als een koe het middel niet langer binnen krijgt, herstelt de methaanproductie zich vanzelf naar het oude niveau.

Naar de markt

DSM wacht nog op de juiste vergunningen voordat het innovatieve product de Europese markt op mag. Het bedrijf verwacht dat het eind 2020/begin 2021 zover is.

DSM staat bekend om zijn zogeheten ’purpose-led–performance driven’ strategie, gefocust op het ontwikkelen van duurzame en schaalbare oplossingen voor de uitdagingen waar de wereld momenteel mee kampt. Meer weten over het duurzaamheidsbeleid van het DSM? Lees hier meer:

Bron: DSM | Beeld: AdobeStock