11-11-2014 07:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Amerikaanse leger heeft een kleine robot ontwikkeld die zich gedraagt als een insect. Zwermen robotjes kunnen allerlei toepassingen hebben.

Robots zo groot als insecten bestonden al. Net als het ontwerpprincipe biomimicry, waarbij de beste biologische ideeën uit de natuur worden nagebootst. Het was dus wachten op een robot die zich in een zwerm kan bewegen als een insect.

Het United States Army Research Laboratory werkte voor de ontwikkeling van de robotjes samen met de Carnegie-Mellon University. De ontwerpers van de surveillance-drone waren vooral geïnteresseerd in de manier waarop insecten de wereld om zich heen waarnemen. Het zicht van insecten wordt gekenmerkt door een groot blikveld en snelle beeldverwerking. De ontwerpers willen deze eigenschappen gebruiken om een drone te maken die een gebouw binnen kan vliegen, de binnenkant driedimensionaal vastlegt en de bewegingen in het gebouw kan registreren.

Het partnerschap van het leger en de Carnegie-Mellon University is niet alleen gericht op militaire toepassingen. Vooral in de landbouw en bosbouw zijn veel toepassingen te bedenken. Drones kunnen allerlei variabelen monitoren en bijdragen aan de vermindering van het gebruik van pesticiden en andere bestrijdingsmiddelen. Volgens CleanTechnica kunnen dit soort robotjes ook worden ingezet om moeilijk toegankelijke zonne- en windmolenparken te inspecteren.

Bron: United States Army Research Laboratory, CleanTechnica | foto: United States Army Research Laboratory