12-11-2014 13:38 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Verenigde Staten en China hebben onderling afspraken gemaakt over emissiereducties. Het is voor het eerst dat China toezeggingen doet over de vermindering van de CO2-uitstoot.

De afspraken tussen de Amerikaanse president Barack Obama en zijn Chinese collega Xi Jinping zijn een belangrijke steun in de rug voor de VN-klimaatonderhandelingen, volgend jaar in Parijs. De 193 lidstaten moeten dan overeenstemming bereiken over een nieuw klimaatverdrag.

China heeft de hoogste CO2-uitstoot ter wereld en de VS volgt op de voet. Beide landen waren tijdens de afgelopen klimaatonderhandelingen weinig toeschietelijk over hun emissiereductie, maar daar lijkt nu verandering in te komen.

Vergaande beloften

De Chinese president Xi heeft toegezegd dat de piek in de CO2-uitstoot wordt bereikt in 2030, en zo mogelijk eerder. Daarnaast is tegen die tijd 20 procent van de stroomproductie afkomstig van hernieuwbare energiebronnen. Dat betekent dat het land de komende zestien jaar 800 tot 1000 gigawatt aan wind- en zonne-energie moet bijbouwen. Dat is meer dan de capaciteit van alle bestaande kolencentrales in China.

De Verenigde Staten hebben een emissiereductie toegezegd van minimaal 26 procent in 2025 ten opzichte van 2005. De VS zullen de inspanningen voor vermindering van de CO2-uitstoot moeten verdubbelen. Volgens Obama is dat onder de bestaande wetgeving haalbaar.

De Europese Unie kwam eerder al bindende afspraken overeen voor een reductie van 40 procent in 2030 ten opzichte van 1990.

Klimaattop

Obama zei te hopen dat de Chinees-Amerikaanse afspraken andere economieën overhaalt eveneens met ambitieuze toezeggingen te komen, zodat de klimaattop in Parijs een succes wordt.

In het jongste rapport schrijft het VN-klimaatpanel IPCC dat de uitstoot van kooldioxide in 2100 moet zijn teruggebracht tot nul. Alleen dan zouden de gevolgen van klimaatverandering zijn te voorkomen.

Bron: The Guardian, The New York Times | Foto: theaucitron, via Flickr