27-11-2014 12:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Zes van ’s werelds grootste platinaproducenten lanceren samen een platform om de afzetmarkt voor platina te vergroten. Brandstofceltechnologie is een van de nieuwe speerpunten.

Het edelmetaal platina is vooral bekend door de verwerking in sieraden. Ook in de verplichte uitlaatkatalysatoren voor auto's wordt veel platina gebruikt. De vraag naar die producten is de laatste jaren gedaald. Dat heeft zijn invloed op de platinaprijs, die recent het laagste punt in vijf jaar bereikte.

Zuid-Afrika is de grootste producent van platina. Het land telt daarnaast veel afgelegen dorpen die niet zijn aangesloten op het landelijke elektriciteitsnet. De Afrikaanse platinaproducent Anglo American Platinum besloot het dorp Naledi Trust te voorzien van een brandstofcel, voorzien van een platinakatalysator. De kleine energiecentrale voorziet de 200 huizen van het dorp van elektriciteit.

 

Methanol

 

De brandstofcel draait op methanol.Een platinakatalysator zet de methanolmoleculen om in waterstof en CO2. Het waterstof reageert vervolgens met zuurstof uit de lucht. Dit proces genereert continu elektriciteit. De brandstofcel is goedkoper dan de aansluiting van Naledi Trust op het net. Met een afschrijvingstermijn van 20 jaar kost de opgewekte stroom $ 1,05 per kilowattuur, inclusief brandstof en operationele kosten.

Wereldwijd hebben ruim 1,3 miljard mensen geen beschikking over elektriciteit. Het platinaconsortium verwacht een nieuwe, grote markt voor dit type mini-grids. Ook bouwers van brandstofcelauto’s zijn voor platinaproducenten een belangrijke potentiële nieuwe afnemer.

Bron: Bloomberg | Foto: James St. John, via Flickr