03-12-2014 09:22 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een onderzoeksteam aan de Rijksuniversiteit Groningen heeft een nieuwe manier ontdekt voor de productie van amines rechtstreeks uit een alcohol. De methode is goedkoper en beter voor het milieu.

De onderzoekers van het Stratingh Institute for Chemistry maken gebruik van een goedkope, op ijzer gebaseerde katalysator. Slechts een simpele chemische reactie is genoeg voor de amineproductie. Amines zijn koolstof-stikstof verbindingen, die een belangrijke rol spelen als grondstof in de fijnchemie en farmaceutische industrie.

Tot nu toe was de toevoeging nodig van een katalysator waarin dure of giftige stoffen zijn verwerkt. Bovendien kwamen bij meer complexe chemische reacties afvalstoffen vrij. De enige afvalstof van dit proces is water. De reactie verloopt bovendien goed in het oplosmiddel CPME,  dat als zeer duurzaam bekend staat.

Het team verwacht dat de nieuwe katalysator inzetbaar is om alcoholen uit biomassa om te zetten voor de productie van geneesmiddelen en andere hoogwaardige chemische producten.

Bron: Rijksuniversiteit Groningen | Foto: BASF, via Flickr