03-12-2014 13:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Vermindering van energieverbruik en afvalstromen in de chemische industrie vergt beter begrip van de chemische reacties. Vijf multinationals en drie universiteiten zijn daarvoor een samenwerking gestart.

De Stichting Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM), brengt de multinationals Shell, DSM, Tata Steel, Sabic en Akzonobel en onderzoeksgroepen van de technische universiteiten in Eindhoven, Twente en Delft samen. Samen leggen zij € 1,6 mln in, waarvan € 780.000 voor rekening van Stichting FOM.

Een belangrijk onderzoeksdoel is het optimaliseren van chemische installaties en reactorvaten. Met hetzelfde energieverbruik geven compactere installaties naar verwachting een hogere productopbrengst. Ook voor het verminderen van ongewenste reactieproducten en het reduceren van andere afvalstromen is dieper inzicht in chemische reacties en productieprocessen nodig.

 

Kruisbestuiving

 

De drie technische universiteiten gaan samen de slag met theoretisch onderzoek, simulatietechnieken en praktijkexperimenten op schaal. De grote chemische en industriële bedrijven passen de verworven kennis toe in hun eigen praktijk en koppelen ook terug naar de universitaire onderzoekers. Het onderzoeksprogramma zal zes jaar lopen.

 Bron: FOM | Foto: UCL Mathematical & Physical Sciences, via Flickr