25-09-2020 06:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Koning Willem-Alexander heeft gisteren in Delfzijl een recyclingsfabriek van Purified Metal Company geopend. Het is de eerste recyclingsfabriek ter wereld die op duurzame wijze vervuild staal kan verwerken tot nieuwe grondstof voor de staalindustrie. Vervuild staal wordt zo omgezet in nieuw staal. 

Vervuild staal komt op grote schaal voor in de wereld. Vaak zijn oude industriële installaties, boorplatforms en treinwagons vervuild met asbest of chroom-6. Purified Metal Company heeft nu een fabriek gebouwd die vervuild staal op veilige wijze voor mens en milieu kan verwerken. 

Bij de hoge temperaturen valt asbest uiteen, wordt chroom-6 in het rookkanaal afgevangen en verbranden andere vervuilde organische verbindingen. Deze oplossing, waarop Purified Metal Company een patent heeft, bespaart 1 ton CO2 per ton geproduceerd staal ten opzichte van staal geproduceerd uit ijzererts.

Goedkoper dan afvalstaal storten

"Niet alleen lossen we een afvalprobleem op, we doen het ook nog op een kosteneffectieve manier", zegt directeur Jan Henk Wijma in een telefonische toelichting. "De kosten zijn iets lager dan wanneer het gestort wordt." Afvalverwerker Renewi verzorgt de inzameling van het vervuilde schroot en het vervoer naar de nieuwe fabriek in Delfzijl. 

Hoewel de opening door Koning Willem-Alexander gisteren plaatsvond, zal de productie volgens Wijma in oktober pas echt worden opgestart. Aanvankelijk biedt de fabriek werk aan dertig mensen. Als de fabriek op volle capaciteit draait, komen er daar nog eens 35 bij. 

Stortverbod is steuntje in de rug

Purified Metal Company beschouwt het recent door de Nederlandse overheid gepubliceerde stortverbod voor met asbest vervuild staal als een steun in de rug om het vervuilde staal in Delfzijl te krijgen. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven, die ook bij de opening aanwezig was: “Storten was tot nu toe de enige veilige bestemming voor met asbest vervuild staal. Met de komst van Purified Metal Company kan dit gevaarlijk afval voortaan op een veilige en milieuvriendelijke manier worden gerecycled. [...] Omdat storten niet langer de enige mogelijke eindbestemming voor vervuild staal is, gaan we dat nu verbieden.” Het verbod gaat per 1 januari in. 

Met de bouw van de fabriek vergt een investering van 70 miljoen euro. De verwachting is dat het bedrijf medio 2021 winstgevend is. Purified Metal heeft de ambitie om meerdere van dergelijke fabrieken wereldwijd te gaan bouwen. 

 

Beeld: Purified Metal Company