10-12-2014 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Biotechbedrijf LanzaTech ontvangt $ 60 mln uit een investeringsfonds van de Nieuw-Zeelandse overheid. Het bedrijf maakt biobrandstof uit koolstofmonoxide.

LanzaTech gebruikt rookgassen van staalproducenten en olieraffinaderijen als grondstof voor biobrandstoffen. Bacteriën zetten via fermentatie de koolstofmonoxide uit rookgassen om in ethanol.

De biobrandstof wordt gedestilleerd uit het proceswater van de zware en petrochemische industrie. Destillatie is een energie-intensieve stap in de productie. Deskundigen uit de bio-ethanolsector zetten daarom vraagtekens bij de rentabiliteit van het proces. CEO Jennifer Holmgren van LanzaTech stelt echter dat ter plaatste voldoende afvalwarmte beschikbaar is om de ethanol te isoleren.

 

Investeringen

 

LanzaTech begon in 2005 als start-up in Nieuw-Zeeland. Inmiddels opereert het bedrijf vanuit de Verenigde Staten. LanzaTech bereikte in 2013 een mijlpaal toen luchtvaartmaatschappij Virgin de biotechfirma benoemde als leverancier van duurzame brandstof voor zijn vliegtuigen.

De afgelopen jaren heeft LanzaTech $ 160 mln aan investeringsgeld opgehaald. Onder andere Siemens, durfinvesteerder Khosla Ventures en Mitsui, een groot Japans conglomeraat, stapten eerder in het bedrijf. Het investeringsfonds van de Nieuw-Zeelandse overheid is door de overeenkomst de grootste investeerder in LanzaTech.

 

Koolmonoxide

 

Koolmonoxide is zeer giftig en mag niet worden uitgestoten. In de industrie wordt het gas verbrand met extra zuurstof. De CO2 die daardoor ontstaat, mag wel door de schoorsteen naar buiten. Als gevolg van klimaatverandering proberen bedrijven ook die uitstoot te verminderen.

Bron: GigaOM | Foto: airguy1988, via Flickr