17-12-2014 08:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een apparaat voor huishoudelijk gebruik maakt het mogelijk plasticafval om te zetten in voedsel. Het Fungi Mutarium produceert eetbare schimmelcapsules. 

Jaarlijks produceert wereldbevolking 280 mln ton aan plasticafval. Tegelijkertijd is er een toenemende vraag naar de duurzame productie van eten om de groeiende wereldbevolking te voeden. De ontwerpers willen met het prototype van het Fungi Mutarium meer bewustzijn creëren over de mogelijkheden om plasticafval tot voedsel te verwerken. Hoewel dit model is ontworpen voor huishoudelijk gebruik, ziet het ontwerpteam mogelijkheden tot massaproductie.

Schadelijke stoffen

Mycelium is een verzameling vertakte schimmeldraden, ontstaan na het ontkiemen van paddenstoelensporen. Met behulp van de voedingsbodem is de schimmel in staat plastic af te breken. De schimmel koloniseert de voedingsbodem en verteert het plasticafval. Van de schadelijke stoffen blijft niets over, wat na enkele weken resulteert in een eetbare, eivormige capsule.

Het prototype is ontwikkeld door microbiologen van de Universiteit Utrecht in samenwerking met de Oostenrijkse design studio Livin. Tot 22 februari 2015 is het te zien op de Matter of Life expositie in Eindhoven.

Zie het Fungi Mutarium in actie in deze video:

http://vimeo.com/113942952

Bron: Livin | Foto: Livin | Video: Livin