29-12-2014 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Chinese multinationals investeren in duurzaamheid en laten die inspanningen zien in duurzaamheidsverslagen. Voor de ondernemingen is alleen filantropie niet langer voldoende.

Uit  onderzoek van het Instituut voor Industriële Economie, onderdeel van de Chinese Academie voor Sociale Wetenschappen, blijkt dat 200 van de 500 grootste Chinese bedrijven de afgelopen vijf jaar een omslag hebben doorgemaakt. Die concerns zetten verschillende CSR-projecten op, vooral op het gebied van milieu en vervuiling, en willen betrokken zijn bij maatschappelijke ontwikkelingen. Voor die tijd bestond duurzaamheid voor de meeste ondernemingen vooral uit filantropie.

Succesvolle CSR is veel breder dan dat, zegt onderzoeksleider Xiao Hongjun in de Chinese krant The China Daily. "Hoewel duurzaam ondernemen nog relatief onbekend is in China, denk ik dat meer bedrijven weten wat er van hen wordt verwacht."

Een toenemend aantal Chinese bedrijven publiceert inmiddels een duurzaamheidsverslag. Onder hen zijn de China National Petroleum Corp en elektronicagigant Huawei. Volgens Xiao is het slechts een kwestie van tijd tot een duurzaamheidsrapportage een integraal onderdeel is van de bedrijfsvoering in China. Vooral vanwege de sociale veranderingen en milieumaatregelen die nodig zijn om duurzame groei te bereiken.

Bron: China Daily | Foto: llee_wu, via Flickr