02-01-2015 12:33 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een alliantie van vier Britse universiteiten zoekt een verdienmodel voor het opschonen van met zware metalen verontreinigd water. Algen isoleren de vervuiling en zijn daarna bruikbaar als brandstof.

De Wheal Jane tinmijn in het zuidwesten van Groot-Brittannië is in 1992 gesloten maar de Britse regering is nog elk jaar £ 2 mln kwijt aan het opschonen van het vervuilde gebied.

Britse wetenschappers ontdekten in het water bij de verlaten mijn algen die zware metalen absorberen. De onderzoekers willen met algenkweek in het verontreinigde water de zuiveringskosten reduceren en deels terugwinnen. Ze persen daarvoor het water uit de algen en onttrekken de geabsorbeerde zware metalen.

De geconcentreerde reststroom van zware metalen is daarna te gebruiken voor productieprocessen, bijvoorbeeld in nieuwe elektrische apparaten. De gezuiverde algen zijn om te zetten in een hernieuwbare brandstof.

“Het is een win-win oplossing voor een belangrijk milieuprobleem.” zegt Dr. Chris Chuck van het Centre for Sustainable Chemical Technologies van de University of Bath in de Britse krant The Guardian. “We verwerken vervuild water en produceren waardevolle metalen, biobrandstoffen en schoon water.”

Verdienmodel

Als de pilot slaagt is de methode volgens de initiatiefnemers wereldwijd breed inzetbaar bij bestaande vervuilde locaties en voor de verwerking van industriële reststromen. Vooral in ontwikkelingslanden blijft zuivering van industriële verontreiniging vanwege de hoge kosten vaak achterwege.

“Als het zuiveringsproces zichzelf terugbetaalt, verbeteren we de omgeving en de gezondheid van miljoenen mensen over de hele wereld”, zegt Mike Allen, directeur van het Algal Biotechnology and Innovation Centre van het Plymouth Marine Laboratory in The Guardian.

Bron: Guardian | Foto: Smabs Sputzer, via Flickr