05-01-2015 16:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een groep Duitse onderzoekers werkt aan de verduurzaming van de knakworstindustrie. Productie van dunnere omhulsels met behulp van biotechnologie vermindert materiaal- en energiekosten.

Het is een samenwerkingsverband van verschillende Duitse onderzoeksinstituten gelukt om dunnere collageenomhulsels te produceren. Huidige knakworstjasjes van collageen zijn 50 tot 70 micrometer dik. De onderzoekers slaagden er tijdens een proef in om dit te halveren.

Deze besparing in materiaal leidt tot lagere kosten voor de producent. Zorgvuldige analyse van de bestaande omhulsels garandeert volgens de Duitse onderzoekers dat de karakteristieke 'knak' bij het doorbijten niet verloren gaat.

Energiebesparing

Voor de productie van de dunnere collageenvellen gebruikten de onderzoekers natuurlijke enzymen. Hiermee presenteren ze een duurzaam alternatief voor het huidige proces dat bestaat uit chemische hydrolyse. Behalve voordelen voor het milieu levert dit volgens de wetenschappers een energiebesparing op.

Het Duitse Bondsministerie van Onderwijs en Onderzoek financiert het onderzoeksproject. De groep verdiept zich nu in de optimalisering van het proces voor productie op grote schaal.

Bron: BIOPRO Baden-Württemberg GmbH | Foto: Artizone, via Flickr