08-01-2015 13:27 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Spin-off Flowid van de TU Eindhoven plaatst een kleinschalige chemische fabriek op de Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen.

In de fabriek gaat het jonge bedrijf op commerciële schaal zijn spinning disc-technologie toepassen. De chemische reactor van Flowid is kleiner en veiliger dan conventionele chemische reactoren. Bovendien kent de technologie een laag energie- en grondstofverbruik, nauwelijks afvalproductie en relatief lage operationele en investeringskosten.

Spinning disc

In een spinning disc-reactor worden verschillende vloeistoffen op horizontaal geplaatste schijven gedoseerd. De schijven zijn zo groot als een cd en draaien snel rond in een nauw aansluitende behuizing. De stoffen mengen zich en gaan onder goed controleerbare omstandigheden een chemische reactie aan. Het ontstane product kan daarna worden afgevangen.

Flowid schaalt op Chemelot zijn technologie op van 8 kubieke meter uit het lab naar een capaciteit van 80 kubieke meter per dag. Dat zou genoeg moeten zijn voor veelvoorkomende processen.

Met het project is € 1,7 mln gemoeid, waarvan ruim € 700.000 euro subsidie uit het Operationeel Programma Zuid-Nederland. De fabriek moet eind 2015 klaar zijn.

Innovaties

Bij het realiseren van de fabriek werkt Flowid samen met TU Eindhoven en de Brightlands Chemelot Campus. Volgens de Limburgse gedeputeerde Twan Beurskens van Economische Zaken weten jonge bedrijven en kennisinstellingen elkaar steeds beter te vinden. "De Limburgse campussen vormen het kristallisatiepunt van deze innovatieve ontwikkelingen. Flowid is een fraaie versterking van onze kenniseconomie."

Het bedrijf won in het najaar van 2014 de Herman Wijffels Innovatieprijs ter waarde van € 30.000. “De vinding van Flowid heeft chemische processen verkleind en flexibel gemaakt waardoor de circulaire economie een belangrijke impuls krijgt,” zei de jury toen.

Bekijk een filmpje over de technologie van Flowid op YouTube:

Bron: Flowid | foto: Flowid