19-01-2015 14:55 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Koudemiddelen voor koelkasten en airco’s hebben een impact op het klimaat of zijn licht ontvlambaar. Honeywell start de productie van een milieuvriendelijk alternatief.

Het nieuwe type gas van de Amerikaanse multinational scoort goed op efficiëntie en veiligheid. Het heeft bovendien een kleine milieu-impact. Behalve het gebruik als koudemiddel is dit product ook inzetbaar als drijfgas voor spuitbussen en als vulmateriaal voor isolatieschuim.

“Onze nieuwe productiefaciliteit is klaar om de wereld te bedienen met dit innovatieve materiaal”, zegt Ken Gayer, vicepresident van Honeywells koudemiddelendivisie.

Koudemiddelen

Jaren geleden gebruikte de industrie koudemiddelen die weliswaar prima functioneerden, maar ook sterk bijdroegen aan de afbraak van de ozonlaag. Tegenwoordig gebruiken koelkasten verplicht koudemiddelen die de ozonlaag intact laten.

De nieuwe generatie heeft echter een enorme impact op klimaatverandering. Het aardopwarmingsvermogen van veel gebruikte middelen is 100 tot ruim 12.000 keer sterker dan CO2. Alternatieven die dat probleem moesten ondervangen, bleken licht ontvlambaar of minder efficiënt.

Impact

Het door Honeywell ontwikkelde gas heeft een kleinere impact op het klimaat dan CO2. Toch is het energie-efficiënter dan de concurrentie. Voor 2025 verwacht Honeywell dat de de grootschalige toepassing van zijn product vergelijkbaar kan zijn met het van de weg halen van 75 miljoen auto’s.

De RVO stimuleert in de Milieulijst 2015 onder andere het gebruik van verantwoorde koudemiddelen. Een vernieuwende koelkast op basis van magnetisme kan overigens in het geheel zonder de problematische koelgassen.

Bron: ChiefIT | Foto: Francois Schnell, via Flickr