23-01-2015 12:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Slimme en duurzame processen vinden veelal hun oorsprong in de natuur. De Biomimicry Global Design Challenge staat open voor innovatieve ontwerpers.

De ontwerpwedstrijd is een initiatief van het Biomimicry Institute en de Ray C. Anderson Foundation. De Biomimicry Global Design Challenge heeft twee categorieën: een voor professionals en een voor studenten.

Het doel van de wedstrijd is schaalbare oplossingen te vinden voor duurzaamheidsthema's aan de hand van voorbeelden uit de natuur. Iedere twee jaar kiest de organisatie een centraal thema. Voor 2015 en 2016 is het thema duurzame voedselsystemen. Daaronder valt een veelheid van toepassingen als voedselopslag, verpakkingsmaterialen en recycling van grondstoffen.

 

Prototype

 

In oktober dit jaar krijgen de finalisten met het meest veelbelovende concept $ 50.000 voor de ontwikkeling van een prototype. Het jaar daarop is de grote finale met $ 100.000 dollar voor de uiteindelijke winnaar. Het winnende ontwerp moet zo snel mogelijk op de markt verschijnen.

Biomimicry is al lang geen nichemarkt meer. Een internationaal bedrijf als Interface imiteert natuurlijke processen om energie en grondstoffen te besparen.

De inschrijving voor de Biomimicry Global Design Challenge is inmiddels geopend.

Bron: Biomimicry Global Design Challenge | Foto: Kevin Krejci, via Flickr