05-02-2015 15:50 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Duurzaam visvoer-producent Protix opent een pop-up-kantoor in Santiago. Het Nederlandse bedrijf krijgt de kans om met zijn product een internationale start te maken.

Protix is winnaar van Schiphol Go Multinational. Het bedrijf mag op kosten van de luchthaven een maand lang in de Chileense hoofdstad zijn nieuwe product aan de man brengen. Een vijfkoppige jury, met daarin onder andere Daan Roosegaarde, koos Protix als winnaar uit honderd ingezonden ondernemersplannen.

Afval

Het bedrijf van oprichter Tarique Arsiwalla maakt voer voor kweekvissen. Conventioneel visvoer bestaat voor een deel uit vermalen wilde vis. Protix gebruikt insecten die zich voeden met organische reststromen, zoals voedselafval. Het bedrijf draagt zo bij aan het verkleinen van de afvalberg en vermindering van overbevissing.

Arsiwalla denkt dat de internationale potentie van Protix voor de jury uiteindelijk de doorslag heeft gegeven. "Wij produceren geen afval maar gebruiken dat afval juist om daaruit met hulp van allerlei insecten hoogwaardige nutriënten terug te winnen", zegt de duurzame ondernemer in een persbericht. "De insecten die wij op deze wijze in Chili willen produceren worden vervolgens gevoerd aan kweekzalm. Zo kunnen we vismeel, gemaakt uit wildgevangen vis, in de huidige diëten vervangen. En daarmee ontzien we de oceanen."

Showcase

Vanuit het pop-up kantoor in Santiago wil Protix vooral praten met leveranciers van organisch afval, potentiële klanten, productiepartners en de overheid. Arsiwalla: "Doel is om in deze periode de fundamenten te leggen voor de eerste productiefaciliteit in Chili. Het wordt ons eerste avontuur buiten Europa en een ideale 'showcase' voor verdere internationale groei."

Bekijk een filmpje over Protix op YouTube:

Bron: Schiphol Group | Foto: Protix