06-02-2015 11:27 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Met een door onderzoeksinstituut TNO ontwikkelde coating blijven ruiten altijd schoon. Tuinders besparen met de vinding op schoonmaakmiddelen en energiekosten.

Vuilafstotende glascoatings bestaan al langer. De variant die TNO ontwikkelde hecht echter veel beter aan het glas. Op basis van praktijktesten gaan de onderzoekers uit van een levensduur van twee tot drie jaar. Andere coatings moeten al na enkele weken opnieuw aangebracht worden.

Omdat de coating langer meegaat en er geen schoonmaakmiddelen meer nodig zijn, reduceert de coating de milieu-impact van het schoonhouden van onder andere autoruiten, kantoren en kassen. In de tuinbouwsector zorgt een schone ruit bovendien voor een hogere gewasopbrengst en een lagere energierekening.

Technologie zoekt ondernemer

De glascoating is één van in totaal negen concepten die dit jaar door een MKB-ondernemer zijn opgepikt in het kader van het programma Technologie zoekt Ondernemer van TNO. Andere ondernemers gaan aan de slag met onder andere een gel om snijbloemen langer mooi te houden en een batterijmanagementsysteem voor de pleziervaart.

Bekijk een video met een demonstratie van de coating:

https://www.youtube.com/watch?v=v2MezZXtBjI

Bron: TNO | Foto: United Soybean Board, via Flicker Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)