09-02-2015 11:39 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

River Road Research werkt aan een op grote schaal toepasbare organische accu. Het bedrijf produceert goedkopere melanine uit voedselresten.

Het hoofdbestandsdeel van River Roads accu’s is melanine. Van deze stof is al langer bekend dat hij kan dienen voor elektriciteitsopslag. Maar de productie van melanine via reguliere processen is kostbaar. De prijs van een gram ligt op $ 350.

Het productieproces van River Road biedt uitkomst. In januari verkreeg het Amerikaanse technologiebedrijf een patent voor de manier waarop het melanine produceert. River Road verkrijgt de stof met behulp van bacteriën en insectenlarven uit voedselresten. Vooral bananenschillen, selderijresten, appelklokhuizen en afgedankt brouwersgraan zijn geschikt. Het voedselafval is de enige benodigde grondstof voor het proces. Daarnaast komt er geen water of elektriciteit aan te pas.

 

Goedkoper

 

Volgens het bedrijf maakt het proces de productie goedkoper. Dit maakt het gebruiken van melanine op grote schaal haalbaar. Het technologiebedrijf hoopt met organische accu's de energiemarkt op milieuvriendelijke wijze te kunnen voorzien in de groeiende behoefte aan opslagcapaciteit voor hernieuwbare energie.

River Road Research ziet ook andere toepassingen voor betaalbare melanine. Onder andere duurzaam visvoer en milieuvriendelijke bemesting behoren tot de mogelijkheden.

Bron: River Road Research | Foto: IsleofEigg, via Flickr (Creative Commons) (Cropped by Duurzaambedrijfsleven.nl)