10-02-2015 12:05 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Amerikaanse vliegtuigmotorproducent Pratt & Whitney onderzoekt het 3D-printen van compactere vliegtuigmotoren. Innovatieve ontwerpen kunnen tot vijftig procent brandstof besparen.

Pratt & Whitney richt zich op de ontwikkeling van motoren met minder onderdelen. Dit zou de montage vereenvoudigen en de productiekosten verminderen. Het bedrijf voorziet allerlei nieuwe manieren waarop de industrie de vliegtuigen ontwerpt. Met 3D-printen zijn innovaties haalbaar die in reguliere processen ondenkbaar zouden zijn.

Zo zou Additive Manufacturing (AM), de industriële versie van 3D-printen, het mogelijk kunnen maken meerdere lichtgewicht motoren in de vleugels te verwerken. De gestroomlijnde vleugels verminderen de weerstand en dus het brandstofverbruik. AM kan ook bijdragen aan grondstoffenbesparingen en snellere productiemethoden.

Hoewel het printen van onderdelen kostbaar is, is het voor de vliegtuigindustrie een goede investering. Zelfs de kleinste verbetering leidt tot grote brandstofbesparingen. Daarvoor is eerst verdere ontwikkeling van de AM-techniek nodig, zegt Mark Drela, hoogleraar Lucht- en Ruimtevaarttechniek aan het Massachusetts Institute of Technology in een interview met Technology Review. Volgens Drela is een brandstofbesparing van 50 procent niet ondenkbaar.

Bron: Technology Review | Foto: Cliff, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleve.nl)