19-02-2015 09:30 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De twee Italiaanse bedrijven Bio-on en Eridania Sadam gaan samen een duurzame manier ontwikkelen voor de productie van levulinezuur.

Eridania Sadam investeert € 1.8 mln in onderzoek naar een nieuwe productiemethode voor levulinezuur. Suikerproducent Bio-on voert het onderzoek uit. De huidige industriële productiemethode voldoet niet aan de Europese milieuwetgeving.

De nieuwe methode die beide partijen onderzoeken, haalt levulinezuur uit bijproducten van de suikerindustrie. Levulinezuur wordt gebruikt in de chemische industrie. Het is een natuurlijk molecuul dat zeer geschikt is voor het maken van biologisch afbreekbare plastics. Het kan ook een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van nieuwe biobrandstoffen en kunstmest.

Volgens Bio-on is levulinezuur een van de tien bouwstenen voor de groene en duurzame chemische industrie van de toekomst.

Bio-on maakt nieuwe materialen uit duurzame grondstoffen of afvalproducten uit de landbouw. Eridania Sadam is een Italiaans bedrijf dat onder andere suiker en zoetstoffen produceert en verpakt. Beide partijen verwachten grote vorderingen te kunnen maken, omdat ze elkaar aanvullen.

Bronnen: Bio-on, Bussinesspress24 | Foto: Horia Varlan via Flickr Creatice Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)