20-02-2015 08:45 | Door: Thijs ten Brinck

De chemische industrie gebruikt tientallen schimmelsoorten. De potentie is echter veel groter. Naar schatting bestaan er 1,5 tot wel 15 miljoen soorten schimmels.

Binnen 50 jaar zal de huidige, technologische, chemie ingehaald zijn door biologische productieroutes. Dat is het streven van Ronald de Vries, bijzonder hoogleraar Fungal Molecular Physiology aan de Universiteit Utrecht.

Schimmels breken met behulp van enzymen plantaardig en zelfs plasticafval af. Deze gespecificeerde enzymen zijn ook te gebruiken als katalysator in de chemie, of in de productie van voedingsmiddelen. Zelfs het bleken van papier kan tegenwoordig zonder chloor dankzij enzymen.

Nieuwsgierigheid

“De uitdaging is dit potentieel slim te ontsluiten, door op moleculair niveau de principes van enzymen de regulatie van hun productie te begrijpen”, zegt De Vries. “Mijn ervaring is dat samenwerkingen met onderzoekers die geïnteresseerd zijn in hetzelfde onderwerp, maar vanuit een ander vakgebied, het meest succesvol zijn.”

Tijdens zijn inaugurale rede aan de Universiteit Utrecht op 27 februari bespreekt, De Vries de potentie van schimmels voor de biobased economie. De hoogleraar zoekt naar toepasbare concepten maar pleit ook voor wetenschappelijke nieuwsgierigheid. ”Juist die heeft in het verleden tot grote wetenschappelijke doorbraken geleid.”

Bron: Universiteit Utrecht | Foto: Aleksey Gnilenkov, via Flickr Creative Commons (Flipped, cropped by Duurzaambedrijfsleven)