20-02-2015 16:24 | Door: Thijs ten Brinck

Energieonderzoek Centrum Nederland presenteert een nieuw proces om uit biomassa belangrijke grondstoffen voor de productie van plastics te maken.

Van reststromen uit de landbouw, voedingsresten en houtafval maakt ECN het mengsel BioBTX. BTX is een samentrekking van de chemicaliën benzeen, tolueen en xyleen. Samen dienen deze zogenoemde aromatische verbindingen als grondstof voor onder andere isolatiemateriaal, vloerbedekking en plastic flessen.

ECN is al enkele jaren actief in dit onderzoeksgebied, oorspronkelijk met het idee biomassa via vergassing om te zetten in een alternatief voor aardgas. Nu trekt het instituut de ontwikkeling door naar de productie van hoogwaardiger grondstoffen. Dit resulteerde recent in de eerste liter BioBTX.

Aromaten

Naast de productie van de aromatische verbindingen onderzoekt ECN ook mogelijkheden om op vergelijkbare manier ethyleen te maken. Ethyleen is een belangrijke grondstof voor een groot aantal andere plastics. Als de processen klaar zijn om op te schalen, kunnen ze industriële partijen in de chemiesector helpen de milieu-impact te reduceren.

Eerder al werkten TNO en het Vlaamse onderzoeksinstituut VITO samen aan het produceren van aromaten uit suikers. Bij dit proces is ook de Nederlandse producent van bioplastics Avantium betrokken.

Bron: ECN | Foto: Oregon Department  of Forestry, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven) 

ECN