23-02-2015 16:41 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Universiteit van Tokyo heeft een nieuwe katalysator ontwikkeld waarmee basischemicaliën kunnen worden gemaakt van biomassa in plaats van petroleum.

De chemische industrie kan mogelijk in de toekomst stoppen met het gebruik van fossiele grondstoffen voor de productie van aromatische verbindingen. De nieuwe katalysator maakt het gebruik van biomassa hiervoor mogelijk. Jaarlijks wordt er 35 miljoen ton aan aromatische verbindingen geproduceerd door de industrie.

De wetenschappelijke ontdekking kan in de toekomst de chemische industrie verduurzamen. "Ons doel is om bij te dragen aan een duurzame maatschappij die gebruik maakt van hernieuwbare bronnen", zegt Professor Kyoko Nozaki van de Graduate School of Engineering.

Lignine

Er is veel belangstelling binnen het bedrijfsleven en de overheid voor lignine, een van de hoofdbestanddelen van plantenmateriaal. Het is één van de bouwstenen van de celwand in plantencellen. Lignine kan petroleum vervangen als grondstof voor aromatische chemicaliën zoals fenol, benzeen, xyleen en tolueen.

De nieuwe katalysator verbreekt bindingen tussen koolstof en zuurstof atomen van de bouwstenen van lignine. Deze bouwstenen bestaan uit aromaten. Het is de eerste keer dat het lukt om koolstof-zuurstof-bindingen te verbreken zonder dat de aromatische ringen ook worden verbroken. Als katalysator werden hydroxycyclopentadienyl-iridiumcomplexen gebruikt.

Bronnen: Eurekalert, Wikipedia | Foto: Ervins Strauhmanis via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)