03-03-2015 15:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Franse bedrijf Global Bioenergies is erin geslaagd om isobuteen door te ontwikkelen tot een tweede generatie biobrandstof. De biobrandstof legt niet langer beslag op landbouwgrond.

Isobuteen kan nu worden gemaakt van oneetbare plantendelen als hout, stro en voedselafval. De grondstoffen voor de eerste generatie isobuteen waren nog mais en graan.

De doorontwikkeling van eerste generatie biobrandstoffen naar tweede generatie biobrandstoffen is belangrijk om de sector te verduurzamen. Eerste generatie biobrandstoffen concurreren met de voedselindustrie en veroorzaken ontbossing.

Isobuteen

Isobuteen is een belangrijke koolwaterstof voor de industrie. Het dient onder meer als grondstof voor brandstoffen en plastics. De productie van zuivere vloeistoffen uit biomassa is ingewikkeld. Vooral omdat de suikers veel onzuiverheden bevatten. Het Franse bedrijf omzeilde die hobbel door de biobrandstof aan te leveren als gas. Global Bioenenergies wil het gebruiken voor de productie van transportbrandstoffen.

De nieuwe methode verkeert nog in de laboratoriumfase. Het Franse bedrijf heeft hoge verwachtingen voor de opschaling van het proces naar industriële productie.

Bronnen: Reuters, Wikipedia |Foto:  Kecko via Flickr, Creatice Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)