04-03-2015 10:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

AkzoNobel en Photanol hebben de Bio Business Award 2015 gewonnen voor hun samenwerking. Ze zijn beloond in de categorie Bio-based Chemical Collaborations.

Het bedrijf Photanol, opgezet door wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam en chemieconcern AkzoNobel, besloten in 2014 om samen te werken. Photanol maakt op een duurzame manier chemische bouwstenen. Deze moeten materialen uit fossiele brandstoffen vervangen in het productieproces van AkzoNobel.

"Deze award is voor Photanol een duidelijk bewijs dat het bedrijf op een succesvolle manier de overstap heeft gemaakt van het veld van de ‘renewable energy’ naar de duurzame productie van biochemicaliën en chemische ‘commodities", zegt hoogleraar Microbiologie Klaas Hellingwerf van de UvA in een reactie.

Het bedrijf richtte zich eerst op de productie van biobrandstof. Sinds de samenwerking met AkzoNobel is Photanol overgestapt naar de productie van chemische bouwstenen.

Blauwalg

Het bedrijf gebruikt blauwalgen voor de productie van chemische bouwstenen. Deze zetten CO2 en zonlicht om in vooraf bepaalde grondstoffen. De chemicaliën worden duurzaam geproduceerd, met als enige bijproduct zuurstof.

Bronnen: UvA | Foto: Nat Tarbox via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)