06-03-2015 11:57 | Door: Willemien Groot

Technologieconcern 3M schakelt volledig over op duurzaam geproduceerd en traceerbaar hout, papier en pulp. Het concern neemt de controle deels zelf in handen.

Multinational 3M, onder meer bekend van de gele Post-its, heeft toegezegd voortaan geen nieuwe grondstoffen te accepteren uit onaangetast bos en regenwoud, of uit kwetsbare veengebieden. Het nieuwe, strikte beleid geldt voor de hele toeleveringsketen.

De komende maanden moeten 5.000 leveranciers uit 70 landen inzage geven in de herkomst van de grondstoffen. 3M maakt de assessment in mei openbaar. Milieu-organisaties verwachten dat de maatregelen grote gevolgen hebben. Alleen al de omvang van de keten, zal de industrie veranderen.

Leveranciers die niet aan de standaarden voldoen, lopen het risico geen nieuw contract te krijgen. 3M zou twee Indonesische producenten al de wacht hebben aangezegd. In het verlengde daarvan heeft 3M de banden met het Sustainable Forest Initiative verbroken. De eisen die het FSI aan duurzaam hout stelt, zijn veel minder streng dan die van de Forest Stewardship Council (FSC). De certificeringsorganisatie zou bovendien te nauwe banden hebben met de papierindustrie. Eerder deden 25 andere bedrijven dit ook al.

Controle

Het nieuwe, duurzame houtbeleid houdt onder meer in dat hout- en pulpleveranciers moeten bewijzen dat de lokale bevolking instemt met houtkap. Het concern heeft vier lokale kantoren opgezet die de hout- en pulpketen permanent monitoren. 3M gaat samenwerken met de NGO The Forest Trust om ervoor de zorgen dat leveranciers hun beloften nakomen, maar ook om hen te helpen duurzamer te produceren. Volgens 3M kost de eigen controle meer tijd, maar krijgt het bedrijf meer zicht op de hele keten.

De nieuwe werkwijze zou geen gevolgen hebben voor de prijzen van de artikelen die 3M verkoopt. "Het is een kleine prijs die we betalen, om klanten verantwoorde producten te leveren", zei een woordvoerder bij de presentatie. Het bedrijf haalt zijn hout onder meer uit Canada, Brazilië en Indonesië.

Bron: 3M, Reuters, FSC | Foto: Dean Hochman, via Flickr. (Creative Commons) (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl)