10-03-2015 15:58 | Door: Willemien Groot

De cosmetica-industrie volgt de wens van de klant. Meer aandacht voor duurzame alternatieven in verzorgingsproducten.

Duurzame alternatieven voor chemicaliën en plastic microbolletjes staan centraal tijdens de Sustainability Cosmetics Summit in New York. Productie van cosmetica met duurzamere ingrediënten is goed mogelijk, maar nog niet breed toegepast in de industrie. Een belangrijke hindernis is het gebrek aan kennis over de veiligheid van duurzame alternatieven.

Cosmeticaproducenten zoeken vooral naar vervangers voor chemicaliën, vetten en microbolletjes in verzorgingsproducten. Wereldwijd gaan stemmen op om micro beads uit scrubs, zeep en tandpasta, te verbieden. De microbolletjes zijn niet af te vangen door zuiveringsinstallaties en leveren een belangrijke bijdrage aan de plastic soep.

 

Consumenten

 

De conferentie is een initiatief van het organisatie- en adviesbureau Organic Monitor, dat het evenement sinds 2009 organiseert. Inmiddels zijn er per continent verschillende bijeenkomsten. In Europa is er een evenement in oktober. De industrie heeft aan de vooravond van de conferentie nog geen concrete toezeggingen gedaan.

De belangstelling onder producenten neemt toe. Klanten stellen steeds meer vragen over de ingrediënten van verzorgingsproducten en de impact op het milieu en hun eigen gezondheid. Uit eerder onderzoek van de Organic Monitor bleek dat het gebrek aan keuze, de hoge prijzen en kwaliteit van groene producten een echte doorbraak nog in de weg staat. Ook zou greenwashing nog vaak voorkomen.

De markt voor zuiver biologische verzorgingsproducten bereikt in 2020 naar verwachting een waarde van ongeveer $ 16 mrd. De industrie rekent op een jaarlijkse groei van 10 procent in de Verenigde Staten, Europa en Azië.

Bron: Organic Monitor, Sustainable Cosmetics | Foto: Lelê Breveglieri, via Flickr (Creative Commons) (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl)