12-03-2015 07:45 | Door: Laura Fransen

De Zuid-Afrikaanse papierproducent Sappi bouwt een proeffabriek voor nanocellulose in Sittard-Geleen. De proeffabriek gaat de productie van het ‘wondermateriaal’ opschalen op de Brightlands Chemelot Campus.

Internationale papiergigant Sappi koos voor de Limburgse locatie na een evaluatie van locaties wereldwijd. “De locatie van de proefinstallatie op de Brightlands Chemelot Campus geeft Sappi toegang tot verschillende potentiële partners voor de ontwikkeling van nanocellulose-producten”, zegt Sappi’s Hoofd Technologie Andrea Rossi in een persbericht. De fabriek moet eind dit jaar klaar zijn.

De proeffabriek zet hout om in Cellulose NanoFibrils (CNF) in poedervorm. Dit gebeurt volgens een innovatief proces, dat Sappi ontwikkelde in samenwerking met Edinburgh Napier University. De nieuwe productiemethode verbruikt minder chemicaliën en kan die vervolgens hergebruiken. Hierdoor komen er geen grote hoeveelheden vervuild afvalwater vrij. De installatie in Limburg moet de schaalbaarheid van de CNF-productie aantonen.

 

35 miljoen ton

 

De commerciële interesse in het materiaal neemt toe. Volgens voorspellingen groeit de CNF-afzetmarkt tot 35 miljoen ton per jaar. Dit is te danken aan de brede toepassingsmogelijkheden. CNF is te gebruiken in onder andere verpakkingsmateriaal, touchscreens, verf, voedsel, beton, en de auto- en zorgindustrie.

De Brightlands Chemelot Campus heeft een deel van het terrein gereserveerd voor proeffabrieken. Het Nederlandse bedrijf Flowid gaat er de opschaling van zijn spinning disc-technologie testen.

Bron: TulsaCW, Sappi, Brightlands | Foto: Tobias Akerboom, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)