17-03-2015 16:09 | Door: Thijs ten Brinck

De Amerikaanse start-up Revolution Medicines bouwt een machine die efficiënt verschillende chemische bouwstenen combineert. 

Martin D. Burke, chemisch wetenschapper aan de University of Illionois, richtte Revolution Medicines op op basis van zijn eigen onderzoek. De start-up noemt zijn RevBlocks platform een ‘3D-printer voor moleculen’. Het onderliggende onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Science.

“Een groot aantal medicijnen is nog niet uitgewerkt, omdat de omslachtige synthese de ontwikkelingen vertraagt”, zegt Burke op de site van zijn onderzoeksgroep. “Onze visie is dat iedereen naar een website kan gaan en daar kan kiezen uit een aantal chemische bouwstenen. Onze machine stelt de gecombineerde moleculen volgens specifieke instructies samen en de klant krijgt de chemicaliën thuisgestuurd.”

 

Efficiëntieslag

 

Met zijn onderzoeksgroep keek de wetenschapper naar planten en dieren. “Er is een klein aantal chemische bouwstenen die de natuur steeds op andere wijze combineert,” zegt Burke. “Wij hebben de meest voorkomende basismoleculen geïsoleerd en hebben aangetoond dat we een groot aantal complexe moleculen uit de natuur kunnen namaken.”

Met de machine is het mogelijk om, op basis van een handvol kleine moleculen, snel nieuwe chemische verbindingen te produceren en te testen. Het apparaat kan zo leiden tot een doorbraak in de farmaceutische industrie. Ook voor LEDs, zonnecellen en andere processen waarin fijn-chemie een grote rol speelt kan de machine veel betekenen.

Bekijk een filmpje waarin Martin D. Burke vertelt over zijn onderzoek.

 

Bron: HHMI, Revolution Medicines | Foto: Ryan Somma, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)