19-03-2015 07:45 | Door: Thijs ten Brinck

De Amerikaanse start-up Carbon3D bouwt een innovatieve 3D-printer die volcontinu kan printen. De machine levert ontwerpen tot honderd keer sneller af dan andere 3D-printers.

Carbon3D is een spin-off van twee universiteiten in de Amerikaanse staat Californië. De start-up heeft al $ 41 mln aan durfkapitaal verworven voor de commercialisatie van zijn 3D-printer. Joseph DeSimone, oprichter van Carbon3D, stelt dat zijn concept kan concurreren met traditionele massaproductieprocessen en toch de flexibiliteit en materiaalzuinigheid behoudt van een 3D-printer.

DeSimone presenteerde zijn printer deze week in een TED-talk in Vancouver. Gedurende zijn presentatie werd in zeven minuten een object geprint. Tegelijkertijd met de TED-talk publiceerde het wetenschappelijk tijdschrift Science een artikel over de onderliggende technologie.

CLIP

De enorme snelheid is mogelijk dankzij het CLIP-proces. CLIP staat voor Continuous Liquid Interface Production. De 3D-printer maakt gebruik van kunstharsen die uitharden onder invloed van UV-licht. Dit concept is eerder toegepast, maar is in huidige 3D-printers nog erg traag. De innovatie van Carbon3D zit hem in de toevoer van zuurstof. Zuurstof vertraagt het uitharden van de hars.

Een bak met vloeibare kunsthars wordt van onderaf gericht beschenen met een UV-lamp. Het lichtdoorlatende venster laat daarbij ook zuurstof door. Het uithardingsproces vindt net iets boven dit venster plaats, in plaats van direct op het glas. Zo kan de printer continu doorprinten.

Andere printers werken stapsgewijs en zijn 25 tot 100 keer trager. Bovendien hebben objecten die met CLIP zijn geprint, geen geribbeld oppervlak. Dat gebeurt met de stapsgewijze variant wel.

Bron: C2W, TechnologieReview | Foto: elwin schmit, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)